Moduł gastronomiczny - podsumowanie

http://www.kujawiaki.pl/projekty/projekt/601-modul-gastronomiczny-podsumowanie.html
Moduł gastronomiczny - podsumowanie Zajęcia prowadzone były zgodnie z ustalonym harmonogramem w [...]

Moduł gastronomiczny - podsumowanie

Zajęcia prowadzone były zgodnie z ustalonym harmonogramem w formie ćwiczeń praktycznych w pracowni gastronomicznej. Uczestnicy sporządzali potrawy codzienne jak i okolicznościowe zachowując zasady bhp i ekonomicznego gospodarowania surowcem.

Beneficjenci podnosili na zajęciach swoje dotychczasowe umiejętności gastronomiczne oraz nabywali nowe, doskonalili dekorowanie potraw oraz poprawne ich podawanie.Uczestnicy sporządzali różnorodne potrawy (dania, przekąski, desery) z zastosowaniem mięs zwierząt rzeźnych, drobiu, mąki, jaj wykorzystując sprzęt kuchenny zmechanizowany. Podczas zajęć uczestnicy pracowali indywidualnie jak i w grupie korzystając z przepisów kulinarnych i receptur.Na zakończenie I etapu projektu dnia 18.12.12r. zorganizowano pokaz z degustacją, na który zaproszono gości. Na pokazie w formie stołu szwedzkiego wystawiono między innymi: 

            •          półmisek mięs pieczonych

            •          koreczki

            •          sałatki

            •          ciasta

            •          owoce południowe

            •          kawa i herbata

Beneficjenci dokonali samodzielnie estetycznego nakrycia i udekorowania stołu.