Moduł gastronomiczny - podsumowanie
Moduł gastronomiczny - podsumowanie
Zajęcia prowadzone były zgodnie z ustalonym harmonogramem w formie ćwiczeń praktycznych w pracowni gastronomicznej. Uczestnicy sporządzali potrawy codzienne jak i okolicznościowe zachowując zasady bhp i ekonomicznego gospodarowania surowcem.
Beneficjenci podnosili na zajęciach swoje dotychczasowe umiejętności gastronomiczne oraz nabywali nowe, doskonalili dekorowanie potraw oraz poprawne ich podawanie.Uczestnicy sporządzali różnorodne potrawy (dania, przekąski, desery) z zastosowaniem mięs zwierząt rzeźnych, drobiu, mąki, jaj wykorzystując sprzęt kuchenny zmechanizowany. Podczas zajęć uczestnicy pracowali indywidualnie jak i w grupie korzystając z przepisów kulinarnych i receptur.Na zakończenie I etapu projektu dnia 18.12.12r. zorganizowano pokaz z degustacją, na który zaproszono gości. Na pokazie w formie stołu szwedzkiego wystawiono między innymi:
• półmisek mięs pieczonych
• koreczki
• sałatki
• ciasta
• owoce południowe
• kawa i herbata
Beneficjenci dokonali samodzielnie estetycznego nakrycia i udekorowania stołu.