Kuchnia z rodowodem ...
Kategoria: Aktualności
Odsłony: 7908
Opublikowano: środa, 21 lipiec 2010
Muzeum Etnograficzne w Toruniu wspólnie z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich planuje wydanie książki kucharskiej pt. Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne z województwa kujawsko- pomorskiego. Naszym zamiarem jest umieszczenie w publikacji jak największej liczby dawnych przepisów na potrawy i produkty ze wszystkich regionów etnograficznych województwa kujawsko- pomorskiego.
W książce zostanie wykorzystany materiał archiwalny Muzeum oraz dokumentacja Departamentu Rolnictwa. Mamy nadzieję, że do współpracy włączą się również środowiska lokalne i odpowiedzą na naszą kwerendę. Zależy nam, bowiem na zachowaniu i popularyzowaniu naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które jest nieodłącznym elementem historii i tradycji regionu Pomorza i Kujaw.
W związku z tym zwracamy się do Państwa z prośbą o współpracę i pomoc przy realizacji tego projektu. Bardzo prosimy o udzielenie nam następujących informacji:
1. Czy organizowali Państwo w swojej gminie konkursy na tradycyjne i regionalne potrawy?
2. Jeżeli tak, to będziemy wdzięczni za informacje, jakie potrawy i produkty demonstrowane były na tych konkursach i udostępnienie nam, oczywiście za zgodą autorów, przepisów na te kulinaria. Bardzo zależy nam również na umożliwieniu nam kontaktu z osobami czy też organizacjami, które brały udział w takich konkursach. Dzięki temu będziemy mogli pozyskać i umieścić w książce, jak największą ilość przepisów z określonego regionu etnograficznego woj. kuj.-pom.
3. Jeżeli nie organizowali Państwo tego typu imprez, prosimy o ile to możliwe o poinformowanie mieszkańców Państwa regionu i lokalnych KGW o naszym projekcie oraz rozpowszechnienie naszego kwestionariusza.
Jednocześnie informujemy, iż w publikacji zostaną wymienione nazwiska osób i KGW (jeżeli wyrażą na to zgodę), które zechciały poświęcić nam swój czas. Termin nadsyłania kwerend- koniec października 2010.
1. Czy organizowali Państwo w swojej gminie konkursy na tradycyjne i regionalne potrawy?
2. Jeżeli tak, to będziemy wdzięczni za informacje, jakie potrawy i produkty demonstrowane były na tych konkursach i udostępnienie nam, oczywiście za zgodą autorów, przepisów na te kulinaria. Bardzo zależy nam również na umożliwieniu nam kontaktu z osobami czy też organizacjami, które brały udział w takich konkursach. Dzięki temu będziemy mogli pozyskać i umieścić w książce, jak największą ilość przepisów z określonego regionu etnograficznego woj. kuj.-pom.
3. Jeżeli nie organizowali Państwo tego typu imprez, prosimy o ile to możliwe o poinformowanie mieszkańców Państwa regionu i lokalnych KGW o naszym projekcie oraz rozpowszechnienie naszego kwestionariusza.
Jednocześnie informujemy, iż w publikacji zostaną wymienione nazwiska osób i KGW (jeżeli wyrażą na to zgodę), które zechciały poświęcić nam swój czas. Termin nadsyłania kwerend- koniec października 2010.
Szukamy przepisów na następujące potrawy \ produkty z regionu Kujaw:
Biały barszcz, Czarnina,„Gzik",„Grzybki", Kapusta z grochem, Kapusta z „szablokiem", Kluski „kłoski", Kluski „wołki",„Kwas", Placki kujawiaki", „Landraty",„Nawarka",„Pantówcarze",„Prażucha",„Ruchanki",„Rzadkie pyrki",„Smelka",„Szablok" na słodko,„Szkaplerze",„Trzęsiqczka", Wino z chabru, Zakwas na żurek, Zupa „kapłon", Polewka na serwatce, Polewka na maślance. Żurek postny, Żurek świąteczny, Piwo z jęczmienia, „Warka", Ciastka na amoniaku, „Kapusta na occie", „Pantufcarz", Kwas buraczany, „Jarmuż", „Szary piernik", „Zupa śledziowa", „Kuleśniak", „Fryta", „Gomółki", „Kiszok", „Kapuścianka/Kapuścionka", Zupa na kwasie kapuścianym, „Gomółki", „Kulis/Kulesniak", „Jarmuż".
Biały barszcz, Czarnina,„Gzik",„Grzybki", Kapusta z grochem, Kapusta z „szablokiem", Kluski „kłoski", Kluski „wołki",„Kwas", Placki kujawiaki", „Landraty",„Nawarka",„Pantówcarze",„Prażucha",„Ruchanki",„Rzadkie pyrki",„Smelka",„Szablok" na słodko,„Szkaplerze",„Trzęsiqczka", Wino z chabru, Zakwas na żurek, Zupa „kapłon", Polewka na serwatce, Polewka na maślance. Żurek postny, Żurek świąteczny, Piwo z jęczmienia, „Warka", Ciastka na amoniaku, „Kapusta na occie", „Pantufcarz", Kwas buraczany, „Jarmuż", „Szary piernik", „Zupa śledziowa", „Kuleśniak", „Fryta", „Gomółki", „Kiszok", „Kapuścianka/Kapuścionka", Zupa na kwasie kapuścianym, „Gomółki", „Kulis/Kulesniak", „Jarmuż".
Prosimy o zastosowanie następującego schematu:
Nazwa potrawy:
Składniki i sposób przygotowania:
Autor/autorzy przepisu(imię i nazwisko, miejscowość, gmina): Skqd pochodzi przepis:
Wyrażam zgodę na podanie w książce moich danych(proszę zaznaczyć):